נודלס של לחצות את הגשר

  • מאת: אופיר דור

    "נודלס של לחצות את הגשר" (בסינית: guoqiao mixian, 过桥米线) היא אחת מהמנות המפורסמות ביותר במטבח של מחוז יונאן, בדרום-מערב סין.
    המנה מורכבת משלושה חלקים נפרדים – מרק עוף שמנוני, אטריות אורז עבות ורכות ותוספות שכוללות חתיכות נאות של חזיר ועוף, טופו, ביצי שליו וירקות. ביונאן נהוג להביא את המרכיבים לשולחן בנפרד ורק רגע לפני שאוכלים את המנה בוזקים הסועדים את הציר לקערה גדולה, אליה מוסיפים את הנודלס ואת התוספות. 


    האגדה מספרת על מלומד מהעיר מנג דזה שיין ביונאן שהתכונן לבחינות הקבלה לפקידות הקיסרית. המלומד ששם משפחתו יאנג בילה שעות ארוכות בקריאת ספרים במבנה שממוקם בלב האגם של העיירה, שהוביל אליו גשר במבוק יחיד. 
    מידי יום היתה אישתו מביאה אליו אוכל מהבית אך היא גילתה שוב ושוב כי עד שהגיעה אל הגשר המרק שהכינה התקרר והנודלס הפכו לספוגיים. כדי לשמור על חום המנה, החליטה האישה להפריד את המרכיבים, לשמור את המרק בכלי חרס מיוחד ולשלב אותו עם שאר המרכיבים רק כשהיא חוצה את הגשר. בנוסף גילתה האישה כי אם מוסיפים שכבה של שומן במרק, זה מסייע לשמור על חומו לאורך זמן. כך נולדה מנה חדשה שייצגה את אהבת אשת המלומד אליו. 
    המנה האידאלית לימי גשם דומה מאוד למרק האטריות והעוף הווייטנאמי המפורסם Pao Ga. לא במפתיע כיוון שליונאן ולווייטנאם גבול משותף.